2017. január 22., vasárnap

Kae Westa - A démon és a papnő (#Régebbi olvasás 01)

A mai tea mellé a Démon és a papnőt ajánljuk! (Tea: Csillaggyümölcs)


Fülszöveg:

Mortua ​​egy vidám, szeleburdi papnő. A szellemek kegyeltjeként mindene megvan, amire vágyik: sikeres küldetések, igazi barátok és harcostársak, és úgy tűnik, lassan az első szerelem is rátalál…
Ám ekkor váratlanul berendeli a vezetőség, és olyan események sűrűjébe kerül, melyekre álmában sem számított volna. Ráadásul egy szemtelen démon lesz a társa. A kalandok egyre sötétebbé válnak.
A szellemek egész életében mellette álltak
– de mi történik, ha most nekik van szükségük őrá?
Valian, az ifjú démon önmagával és múltja rémségeivel küzd, és bármit megtenne a lelke nyugalmáért. Úgy tűnik, a szellemek követői között végre megnyugvásra lelhet, de a múlt berögződései itt is tovább kísértik. Vajon tényleg hiába próbálja megtagadni vérszomjas természetét, vagy alattomos csapdába csalták? Mit akarhat tőle a Szárnyas Korona Lovagrendjének nagymestere, és mit a vörös köpenyt viselő, tiltott mágiát űző varázstudók? Mire megy ennyi ellenséggel szemben, ha az oldalán csupán egy idős rendházfőt, egy gyanúsan viselkedő lovagot, és egy éretlen papnőt tudhat?
Vajon fellobbanhat-e szerelem ennyi küzdelem között? A szellemek legyenek minden régi és új olvasóval!





Vélemény: Eszméletlen jó! Tényleg! (De miért is?)

Az írásmód, a szavak változatossága a történet leírása  beleszippant a könyvbe, alig bírod letenni. Elég elolvasni az első két oldalt és látod magad előtt, ahogy Loghor ihn Mortenor nagymester elvágtázik előtted lovával a mindennapos reggeli útján.( Ami higgyétek el, elképesztő látvány!) Persze ez nem csak a táj, vagy cselekményleírásoknál van így! Minden párbeszédnél látod a karaktereket magad előtt, minden apró vonásukkal együtt, már-már  a hangszínüket is hallani véled, ahogy épp vitatkoznak, beszélgetnek vagy épp egy eszméletlen tervet kovácsolnak össze.  A cselekményben sok fordulat van, pont elég ahhoz, hogy tökéletes legyen a könyv(nem "lehetetlenül" sok és nem is "unalmasan" kevés;épp mint egy jól ízesített tea!), ráadásul még számítani sem lehet rájuk. Hasznos figyelmesen olvasni már az elejétől fogva, hisz sok a csavar, s mint mondtam, mindegyik meglepő, gondosan elrejtett információ morzsákból áll össze minden apró fordulat, szóval figyelmesen tessék olvasni! Második olvasásra a nagy meglepetések és ledöbbenések egy kicsit elhalványulnak, de így is akad sok olyan rész, ahol leesik az állad.
A két főszereplő: Mortua (már-már felháborítóan belevaló nőszemély) és Valian( már-már felháborítóan szokatlan módon szép rosszfiú), további szereplők pedig:  Amoril, Astovar, Loghor, Lyr, Sharduk, Brietta, Erkai, Aynira és persze Shira-Lin. Mindegyik karakter teljesen más, mindegyik másért szerethető és mindegyik mást nyújt neked a könyvben. Lehet, hogy a főszereplőket, vagy pont a mellékszereplőket fogod megkedvelni, vagy úgy jársz, mint mi: mindenkit imádni fogsz! ( Na jó, tisztelet a kivételnek, mert személy szerint én Erkai-t sokáig nem szerettem.)
A karaktereket,hála a részletes leírásnak,teljesen el lehet képzelni, még most is látom magam előtt például  Loghort a szigorú vonásaival, Mortuát a szőke tincseivel vagy akár Valiant  a különlegesen kék szemeivel.




Valian




Ugyanakkor személy szerint kicsit hiányoltam egy-egy
helyzet bővebb kifejtését, a cselekmények "továbbhúzását", bővebb leírását. Mindezt viszont tökéletesen megkapjuk az Írónő másik könyvében a Karvalyszárnyon-ban. (Erről majd egy másik posztban olvashattok)

A démon és a papnő tipikusan az a könyv, ami nem csak első, hanem második vagy akár harmadik olvasásra is beránt magába(tapasztalat), és már majdnem kérlel, könyörög az asztalon csücsülve hogy ne tedd le, csak még egy kicsit olvass belőle. Garantáltan kihúz a sötét hétköznapokból,ígyhát ne óckodj add át magad neki! Ha szereted a vöröspöttyös könyveket, sok csavarral, változatos karakterekkel, oltári nagy élménnyel, nem csíped annyira a romantikát (noha abban sincs hiány!) és mindened a fantasy könyvek, melyek beszippantanak magukba, akkor vidd haza nyugodtan. Csak ajánlani tudom!


Mortua


Kedvenc karakter:

A mi kedvencünk egyöntetűen nem más, mint: LOGHOR IN MORTHENOR (#TeamLoghor)
Ennek ellenére szívemhez nőtt még Amoril és Lyr( azaz: : Limoratore-Ymordovito-Rinorossamorsioli) is!
Valian és Mortua együttese pedig egy számunkra emlékezetes párossá vált!
Legviccesebb szereplő: Sharduk ( és Lyr).

Loghor



Kedvenc idézetek:

"- Megvannak- Sharduk a vállára csapott, és azonnal fel is szisszent- Fene vinné el a páncélt! Kapaszkodj, Valian fiam, megyünk a föld alá!- Elvigyorodott.- Alig várom, hogy kihúzzam a csávából Loghort. Még tíz év múlva is az orra alá fogom dörgölni, hogy a mágiám nélkül már sehol sem volna!"

"Az öreg a fejét rázta, és nem szűnt meg vigyorogni.
– Felkorbácsolod bennem a harci kedvet, aztán meg itt fanyalogsz. Hogy lettél te nagymester, Loghor fiam?
– Több okkal, mint te pap."

"Loghor közben eltette a kardját, és a kocsihoz lovagolt.
– Micsoda lelkesedés!- fogadta Sharduk.- Szinte már vártam, mikor indul meg a ricsajra egy jó kis hegyomlás, hogy maga alá temessen a szép beszédeddel meg a csillogó kardoddal együtt."

"– Ez nem a megfelelésről szól- felelte rendületlenül-, hanem arról, hogy képes leszel-e megvédeni magad, vagy…
Az öreg a szemét forgatta.
– Miért nem veszel inkább egy-két vívóleckét, amíg el nem indulunk? Csak hogy meglásd, melyikünk nem képes megvédeni magát"

"– Valaz vendenator ! – harsogta és gyilkos pillantást vetett a démonra, amikor semmi sem történt.
– Ereklyét is, te szerencsétlen!- Valian minden addiginál nagyobb kedvet érzett hozzá, hogy felrúgja és megtapossa."

TOP3:"-Nem búcsúzunk, lovag! – vágott közbe Loghor. – Elvárom, hogy teljesítsd a kötelességedet, és megtiltom, hogy bele merészelj halni!"

TOP2:"…két választásod van: vagy szó nélkül beállsz a hátam mögé, vagy hozzáteszed, hogy igenis, nagymester"


TOP1:"Ebben a harcban nem lesz semmi dicsőséges. Ma nem méltó ellenféllel nézünk szembe, hanem patkányokat megyünk irtani. De amikor felesküdtünk a szellemek szolgálatára, az igazság védelmére, akkor ezt is magunkra vállaltuk."


Csillaggyümölcs tea! :)

             Teázósan jó olvasást Nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése