2017. január 30., hétfő

On Sai - Calderon, avagy hullajelölt kerestetik (#Régebbi olvasás 04)

On Sai - Calderon, avagy hullajelölt kerestetik ( Calderon 1. )



Fülszöveg:


Calderon ​kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?



Vélemény:


 A Calderon egy választékos szókinccsel megírt mesterregény! Mást sajnos nem tudok rá mondani. Tudom, ez így kissé klisés, de higgyetek nekünk, ez tényleg az egyik legkiválóbb magyar mű, az egyik legkiválóbb kortárs magyar írónktól. Hogy miért? Nos, olvassatok tovább! 😉


"Csakhogy minden viselkedésszilánk egyfajta mozaikdarab: a lélek lenyomata."

Leszögezném, hogy nem vagyok egy nagy sci-fi rajongó, de már a fülszövege is magával ragadott, ráadásul Carol annyi idézetet küldött, hogy megjött a kedvem ahhoz, hogy megrendeljem és elolvassam, különösen az Apa, randizgatok egy lovaggal? - után. Nekem ráadásul az első aranypöttyös könyvem volt, amit elolvastam.  Be kell valljam, én sem vagyok sci-fi fan, de ez a könyv egy egészen más szintre emelte nálam a dolgot. Lézerfegyverek úrhajók mindenfelé, nemesekkel és bálokkal?! Hát kell ennél több?! Ez a könyv csak látszólag könnyed, ám valójában igen  komoly pszihológiai kérdéseket vet fel, az emberi sokszínűséget mutatja be, a manipuláció sajátosságait is remekül szemlélteti, ráadásul teszi ezt az írónő olyan szerethető, átélhető karakterekkel, hogy az ember füle csak úgy kettéáll örömében. Nagyon könnyen olvasható pörgőssége és  megfogalmazása miatt, szinte kérlel  minden mondat, hogy olvassam, és mikor végzek akkor az az üresség marad ott, amit egy jó könyv befejezése után az embernek illő éreznie. On Sai képes megteremteni ezt a légkört, képes arra, hogy úgy adjon át értékeket az olvasójának, hogy közben az könnyesre neveti magát a kis csipkelődéseken. Sok férfi karaktert szerettem ( alig tudok olyat mondani, akit nem ), de Richárd ( Ambrózy báró, hogy egészen pontosak legyünk:3 )  mellett nálam  Calderon viszi a pálmát. Taina is magával ragadó egy karakter, belevaló, erős nő, olyan amilyennek lennie kell egy nőnek! Igaz, azt kell mondjam, ő inkább a második kötetben teljesedik ki igazán. A Játék, amit űznek egymás közt, az,  hogy mennyire "megszállottjai" a dolognak, ad egy alap hangulatot a könyvnek, a csipkelődéseiket pedig öröm olvasni. Mint már egyszer említettem, inkább férfi karakter rajongó vagyok, és ez ezen könyv esetében is így volt. Calderon már az idézetek olvasása közben is magával ragadott, nemhogy  a könyvben. Egyszerűen imádtam, annyira jól össze volt rakva benne minden. A saját kis gondolatai, megjegyzései, a múltja. Még a furcsaságaival együtt is imádnivaló. Bad ass és szexi férfi.  Lehet, nem ezek a legszebb kifejezések  rá,de igen, ő kérem szépen az. Szarkasztikusan zseniális. (Ráadásul kissé hasonlít az egyik..khmm..karakteremhez) Sajnálom hogy Tainát ebben a részben nem ismerhetjük meg annyira,mint Calderont. Ő is felkeltette az érdeklődésem. Annyi azonban biztos, hogy  soook- soook Calderont kívánnék mindenkinek. Belőle azt hiszem,nincs olyan, hogy elég. ( Én azért erről megkérdezném Tainát is!) 


A világleírása egyszerűen annyira tökéletesre sikerült, hogy úgy éreztem, néha én magam is ott utazom velük a hajón. A bolygókat mintha a saját szememmel láttam volna, a báltermekről nem is beszélve! Őszintén, nagyon nehéz erről a könyvről úgy beszélni, hogy ne menjek bele sokkal jobban, és ezzel ne áruljak el olyan dolgokat, amiket jobb, ha magatoktól olvastok el, szóval félek, én itt le is zárom a gondolataimat a könyvvel kapcsolatban. Az alap.. hmm hogy is nevezhetnénk.. konfliktus? Talán nevezhető annak. Igazán érdekes. Az,hogy minek mi az oka. De valóban, többet nem árulhatunk el, hisz az már "leránthatná a leplet" a könyvről. Annyit tennék még hozzá zárásképpen, hogy ez a két könyv ( a Calderon 1-2.)  megérdemel egy előkelő helyet mindenki könyvespolcán! Bűn lenne "csak" könyvtárból kikölcsönözni, vagy éppen "csak" e-book-on olvasni! Ráadásul kötelező olvasmány! :D





Idézetek: 


"A végső pillanatokban nem számít az „arc”, csakis a kötelék."

"-Nos, legyen – folytatta gúnyosan a kapitány. – Kadétok, üdvözlöm önöket a fedélzeten, mielőtt visszeres lesz a lábuk. Biztos vagyok benne, hogy ez emlékezetes év lesz az életükben. Ha mégis úgy gondolják, hogy nem nálam óhajtják a gyakorlatot letölteni, ne habozzanak, bátran kérjék az áthelyezésüket! A vezérlőben tilos a bőgés és a parfümhasználat…
– Utóbbit nem korlátozhatja, uram – szúrta közbe nyugodtan Taina.
– Ó, ebben téved! A fejfájás csökkenti a munkavégző képességemet.
– Ez nem bizonyított. Valószínűleg a koncentrációtól függ.
– Hozzak orvosi igazolást netán?
– Inkább kérek a parancsnokságtól statisztikát az ideális parfüm per légköbméter arányról. Az kevésbé szubjektív – felelte szemrebbenés nélkül a lány.
– Helyes – felelte hidegen Calderon. – Még ma küldje el!

– Úgy lesz. Az előírások szerint kötelező szólnia a szexuális zaklatásról is.
– Igen? Kérem, ne tegyék!
– Kapitány! – hördült föl Hegamon, de Calderon ugyanazzal a lendülettel folytatta:
– Ha önöket zaklatják, véletlenül se hozzám forduljanak, hanem újdonsült személyzeti tisztünkhöz. Ha Tives a molesztáló, természetesen szívesen látom a minél részletesebb beszámolóval önöket. Ha van, hozhatnak felvételt is. 
 
– De kapitány! – csattant most már Hegamon és Anerra doktornő egyszerre.
– Bizonyítéknak, természetesen. Hah, miért, mit gondoltak? Nos, Tives, óhajtja, hogy még mondjak valamit, vagy alhatok végre? "

"A napfény beragyogta a szobát, Calderon hunyorgott, és újra az erkélyhez lépett, de nem ment ki. A tekintetét vonzotta a hívogató mélység: le kellene ugrani, véget vetni ennek a vergődésnek. Habozott, de győzött a büszkeség: egy Ferrero nem hal meg borostásan és pucéran. Vajon mit szólna apa egy ápolatlan és részeg hullához? Megvetné, jogosan. "

"– Frank elmondta, miért verted pépesre. Talán rossz módszert választott, de aggódott érted. Mellesleg elég sok pénzébe került ez a figyelőszolgálat. Nézd, Gen, ez a helyzet tarthatatlan. Hetek óta sajnáltatod magad. Ideje munkát keresned, nem tudunk eltartani. Kényelmes dolog egy öngyilkosság, de tudod, mennyibe kerül egy temetés? Nem, persze, hiszen Maráét sem te álltad. Mi lenne, ha a jövő hónapban lőnéd agyon magad? Addigra megkapom a könyvemért a jogdíjat. "

"– Úgy vélem, egy úriembernél a tánc alapműveltség. "

"Eddig eszembe se jutott a sex, de igaza van, egy nemi erőszak magára férne."

"-Elvihetem, hölgyem? – nyílt az ajtó. Taina úgy tett, mintha nem hallaná. Sietősen lépdelt tovább a szakadó esőben, kezében szorongatva az esőkabátjába burkolt dobozt a gin-ji kövekkel. Esze ágában sem volt egy kikötőben beülni egy vadidegen férfi mellé.
Mi van, ha anarchista?
– Hölgyem? – A járműben ülő férfi olyan szép volt, mint valami régi rézmetszet. Nem a magas homlok vagy a szabályos arcél miatt, inkább az öntudatlan magabiztosság és elegancia, no és azok a különösen öregnek tűnő szemek tették. Pedig a férfi fiatal volt, alig lehetett pár évvel idősebb nála.
– Látom, habozik. Igaza van, hétvégenként kadétlányokat erőszakolok, de most még csak kedd van, nyugodtan beülhet mellém. "

Tea ajánlatunk: Ide két tea( vagy inkább három) is dukál szóval kedves olvasó próbáld ki mindet! 😎


Vadcseresznye: Cseresznye, hibiszkusz, csipkebogyó, alma, narancshéj, mazsola, meggy, szederlevél


Japán cseresznye: Egy valódi klasszikus: zöld tea cseresznyedarabokkal


Kelet illata: Zöld tea, narancshéj, narancsvirág, gyömbér, ginseng aroma ( Ezt tudnánk leginkább ajánlani, hiszen Taina Japán származású lány, és narancs illata van, ráadásul tökéletesen visszaadja a könyv "ízét") 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése